nedjelja, 18. listopada 2009.

Literarni kontrakti




Literarni kontrakt – expensilatio je nastajao jednostranim upisom potrazivanja u vjerovnikove poslovne knjige. Literarni kontrakti su expensilatio, hirografa i singrafe.
Expensilatio (nomen transscripticium) je kontrakt koji je nastajao upisom potrazivanja u vjerovnikove poslovne knjige. Kontrakt je nastajao tek onda kada bi vjerovnik u svoju blagajnicku knjigu upisao ime duznika i iznos duga. Kontrakt je dobio ime expensilatio po posebnoj rubrici za izdatke – expensa, u vjerovnikovoj blagajnickoj knjizi. U rubrici izdataka su mogle biti izvrsene 2 vrste upisa: nomina arcaria kod kojih je naveden razlog upisa i koji su sluzili samo kao dokaz i evidencija o duznikovoj obvezi i nomina transscripticia kod kojih nije navodjen razlog upisa, expensilatio je nastajao u ovom slucaju. Smatra se da je ovaj kontrakt nastajao u posebnim slucajevima kada je trebalo izvrsiti novaciju postojece obveze tako sto bi bio promjenjen duznik ili pravna osnova duga.
Tuzba: vjerovnik je za zastitu potrazivanja imao na raspolaganju condictio certae creditae pecuniae.
Hirografa i singrafe su kontrakti kojima su se sluzili peregrini u istocnim provincijama Carstva. Hirografa je literarni kontrakt koji je nastajao sastavljanjem i potpisivanjem zaduznice od strane duznika. Time je nastajala apstraktna obveza jer nije bilo potrebno navesti pravni razlog (causa) obveze. Singrafa je literarni kontrakt koji je nastajao tako sto su zaduznicu sastavljali javni pisari ili bankari u nazocnosti svjedoka koji su morali potpisati dokument. Navodjeno je ko, kome, koliko duguje, takodjer apstraktno.

Nema komentara:

Objavi komentar